Paddestoelen fotograferen

Hoe fotografeer je paddenstoelen?

1: Kies het juiste objectief

Je kunt met elk objectief paddenstoelen fotograferen. Met een telelens krijg je een heel ander soort foto dan wanneer je een paddenstoel fotografeert met een groothoeklens of met een speciaal macro objectief.

Met een telelens kun je van een afstand op een paddenstoel inzoomen en is de achtergrond zacht. Als je het leuk vindt om de paddenstoel in zijn omgeving te laten zien, kies dan voor een groothoek. Voor het vastleggen van kleine details en structuren kies je een macro objectief, óf maak je gebruik van accessoires zoals tussenringen en close-up filters.

2: Heb je geen macrolens? Gebruik tussenringen of close-up filters!

Als je geen macro objectief hebt, dan kun je tussenringen gebruiken. Het is letterlijk een ring die je tussen je objectief en de lensmount van je camera plaatst. Hierdoor wordt de minimale scherpstelafstand korter en kun je een paddenstoel groter en gedetailleerder in beeld brengen. Tussenringen zijn met elkaar te combineren om de scherpstelafstand nóg meer te verkorten. Een tussenring of ‘extension tube’ heeft verder geen invloed op de beeldkwaliteit.. Ook met een close-up filter kun je een paddenstoel groter in beeld krijgen. Een close-up filter is eigenlijk een soort van vergrootglas dat je op je lens kunt schroeven. De maximale vergroting die je hiermee kunt bereiken, is afhankelijk van de brandpuntsafstand en de minimale scherpstelafstand van je objectief.

3: Neem een macrostatief mee

Tijdens het fotograferen van paddenstoelen is de kans groot dat je jezelf in allerlei hoeken en bochten moet wringen voor de perfecte foto. Een statief is dan echt onmisbaar ter ondersteuning van je camera. Daarnaast is het makkelijker om met wat langere sluitertijden te werken, iets wat al snel moet in een donker bos. Met een statief of rijstzak hoef je geen moeite te doen om je camera zelf stil te houden en het is makkelijker om vanuit een extreem laag standpunt te werken. Maak ook zeker gebruik van de live view van je camera en je kantelbare display om het jezelf makkelijker te maken.

4: Let op de scherpte

Het liefst wil je dat de hele paddenstoel scherp op de foto staat, maar het kan ook heel mooi en abstract zijn om juist alleen de rand scherp op de foto te zetten. De scherpte is iets waar je continue op moet letten tijdens het fotograferen van paddenstoelen. Het beste kun je hiervoor handmatig scherpstellen.

Een scherpe achtergrond trekt wel de aandacht weg van je paddenstoel. Zorg er daarom voor dat de achtergrond onscherp is door geen klein diafragma                (een hoog f-getal) te gebruiken. Iemands aandacht moet meteen naar de paddenstoel gaan én daar blijven.

5: Stel zelf de witbalans in

De automatische witbalans van een camera heeft meestal wat moeite met de kleuren in een bos. Foto’s worden daardoor wat groener en koeler dan het in werkelijkheid is. Door de witbalans niet op ‘automatisch’, maar op ‘bewolkt’ in te stellen, worden je foto’s wat warmer van kleur. Fotografeer je in RAW? Dan kun je de witbalans natuurlijk altijd tijdens het bewerken aanpassen.

6: Neem extra licht mee

De meeste paddenstoelen groeien op de grond en daar is het behoorlijk donker. Door een reflectiescherm of een klein zaklampje mee te nemen, kun je de schaduwen iets oplichten. Een wit of zilverkleurig reflectiescherm met een diameter van 30 of 60 centimeter is groot genoeg. En als je vanaf de achterkant met een lampje op de paddenstoel schijnt, geeft dat een heel leuk effect! Schijn niet van te dichtbij op de paddenstoel.

7: Neem je flitsers mee

Door een reportageflitser vanaf je camera aan te sturen, neem je het licht zelf in handen. Je kunt je helemaal uitleven. Daarvoor heb je één of twee flitsers, een zender en per flitser een ontvanger nodig. De flitsers kun je op een flitsvoetje of een mini-statief op de grond zetten. Het voordeel van deze manier van werken is dat je alsnog met een relatief kleine uitrusting de deur uit gaat.

8: Fotografeer vanaf een laag standpunt

Door vanuit een laag standpunt te fotograferen, zie je details van de paddenstoel die je van bovenaf niet kunt zien. Als het display van je camera kan kantelen of je camera live view heeft, dan is het zeker slim om daar gebruik van te maken. Natuurlijk kun je experimenteren met je camera positie. Door een paar centimeter op te schuiven, krijg je soms al een heel ander beeld.

9: Houd rekening met de voor- en achtergrond

Let ook altijd goed op de achtergrond! Een takje dat ineens ‘uit de paddenstoel steekt’ of op de voorgrond in beeld staat, kan erg storen in je beeld. Houdt daarom altijd rekening met de achtergrond en met de voorgrond. Soms kan het al genoeg zijn om een takje weg te halen, een blad om te draaien, je camera een centimeter of vijf opzij te plaatsen en het statief net iets hoger of lager te zetten. Een andere oplossing kan zijn om wat meer in te zoomen met je objectief.

10: Vergeet deze accessoires niet!

Er zijn een aantal accessoires die super handig zijn om mee te nemen als je op pad gaat om paddenstoelen te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan een vuilniszak. Deze kun je op de grond neerleggen en zo wordt je zelf niet nat als je er op gaat zitten. Met een extra lang pincet en een kwastje kun je storende elementen zoals takjes of zandkorrels weghalen bij een paddenstoel. Een plantenspuit kan dienst doen als je eigen regenbui: de fijne spray is ideaal om mee te werken! Heb je geen reflectiescherm? Dan kan een stukje aluminiumfolie goed dienst doen voor het oplichten van schaduwen.

11: Het juiste tijdstip                 

Rond zonsopkomst is het licht warm van kleur én heb je de meeste kans op dauw en mist. Deze elementen geven erg veel sfeer aan je foto’s. Het is het beste om lekker vroeg op pad te gaan als je daar van wilt profiteren. Wil je gaan experimenteren met lampjes of externe flitsers, dan maakt het aanwezige licht niet veel uit. Ga dan naar het bos toe op een moment dat het bewolkt is, dan heb je geen last van de zon.